Fazolové brownies s hořkou čokoládou a ovocem

Dnešní recept byl pro mě opravdu výzva. Dezertů z fazolí už jsem viděla tolik a všechny vypadaly přímo božsky! Nevím ani proč už jsem se do toho taky dávno nepustila. Když jsem hledala inspiraci, ve většině receptů byly buď vejce, máslo nebo klasická mouka a cukr. Když jsem pak zahlídla výzvu na Blogerky.cz, jejíž zadání znělo vymyslet originální recept s kokosovým cukrem. A bylo jasno! 🙂 Kokosový cukr je skvělý a má úžasně karamelovou chuť. Já v receptu použila kokosový cukr od Empower supplements. 🙂

Vzala jsem tedy zásoby v lednici a vznikl z toho naprosto skvělý koláček, můžeme mu říkat klidně brownies, který je veganský, bezlepkový a bez bílého rafinovaného cukru! 🙂

Čokoládové dezerty patří rozhodně mezi moje neoblíbenější, ale co si budeme povídat, jíst je každý den po obědě není úplně ideální. Zaručuju Vám, že tenhle koláček nejenže můžete mlsat naprosto bez výčitek, protože je díky fazolím a chia semínkům plný kvalitních bílkovin, ale HLAVNĚ si opravdu pochutnáte! 🙂

Nemáte rádi suché a dávivé buchty, které jen škrábou v krku a musíte je zapíjet litrem vody? Brownies zůstane uvnitř vláčné a mazlavé přesně tak, jak ho máme všichni rádi.

2

Ingredience

500 g uvařených červených fazolí

150 g cukety

150 ml rostlinného mléka

3 lžíce chia semínek

50 g kokosového cukru

60 g nepraženého kakaa

1 lžička vanilkového extraktu

20 g hořké čokolády

50 g jáhlové mouky

2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

kakao na posypání

ovoce na ozdobení (maliny, borůvky, třešně, jahody,…)

postup

Protože je dnešní koláček veganský, začneme přípravou tzv. vajíčka. Chia semínka nasypeme do misky a přidáme k nic 9 lžic vody. Zamícháme a necháme vytvořit gel.

Ať už používáte fazole z konzervy nebo si je uvaříte sami doma, pořádně je propláchneme pod proudem studené vody. Čisté fazole nasypeme do mixeru a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota bez kousků. Cuketu nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme z ní přebytečnou tekutinu a nasypeme k fazolové pastě. Přidáme naše chia vajíčko, mléko, kakao, kokosový cukr a vanilkový extrakt a vše společně důkladně promícháme. Nakonec vmícháme do těsta posekanou hořkou čokoládu a jáhlovou mouku s kypřícím práškem. Pečící formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 40 minut. Těsto by mělo po upečení zůstat lehce mazlavé. Po vychladnutí ale ztuhne a půjde krásně krájet, tak se toho nelekněte.

Hotový koláček posypeme kakaem a ozdobíme ovocem.

Dobrou chuť

Maruška

3

4

1

5

6

7

8

9

10

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Gabriela Le

    Written on 30.6.2017

    Odpovědět

    Ahoj, je správně těch 20g čokolády, nebo bylo myšleno 200g? 🙂 děkuji, recept vypadá skvěle, určitě vyzkoušim 🙂

    • Mary´s Kitchen Love

      Written on 30.6.2017

      Odpovědět

      Ahoj, 20g je správně. Čokoláda je tam po sekaná na kousky aby tam vytvořila Krásné čokoládovou strukturu. 🙂 určitě ale můžeš dát i víc 🙂

Leave a Reply