DÝŇOVÝ KUSKUS SE SÝREM FETA

Kuskus je oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních, nejen pro svoji vynikající chuť, ale především pro rychlou a snadnou přípravu. Stačí zalít tekutinou a nemusíte se o něj víc starat. Jedná se také o velice variabilní potravinu, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Díky své neutrální a nijak výrazné chuti z něho lze připravovat sladké i slané pokrmy. Vynikající je také jako studený salát s čerstvými bylinkami a zeleninou, který se skvěle hodí jako příloha k letnímu grilování.

Lehce nevšední kombinací je pak spojení kuskusu s máslovou dýní a mírně slaným sýrem feta, který jídlu dodá ten správný šmrnc. Začanající teplné počasí si žádá lehčí jídla a tento dýňový skvost by mohl být prvním z nich!

INGREDIENCE

– 120 g kuskusu

– voda/zeleninový vývar na uvaření kuskusu

– 1/2 máslové dýně

– snítka čerstvého tymiánu

– olivový olej/ghí

– sůl, pepř

– větší stroužek česneku

– 70 g sýru feta

POSTUP

Začneme přípravou kuskusu, která je velice snadná. Nasypeme kuskus do misky, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Můžeme také rovnou přidat pár lístků tymiánu, který kuskus krásně provoní. Vše smícháme a zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem. Na jeden díl kuskusu dávám cca 1,5 dílu tekutiny. Nyní už stačí jen misku piklopit talířkem a necháme kuskus dodělat.

Mezitím si oloupeme máslovou dýni a nakrájíme ji na menší kostky. Orestujeme ji společně s lástky tymiánu na ghí nebo olivovém oleji (záleží na vašich preferencích). Po několika minutách začne dýně měknout a zlátnout, a to je ten správný moment přidat k ní česnek nakrájený na tenké plátky. Společně restujeme ještě cca 2 minuty. Nakonec dýni dochutíme solí a čerstv mletým pepřem.

Zatímco jsme připravovali dýni, měl by se krásně dodělat kuskus. Lehce ho načechráme vydličkou, aby byl sypký, nikoli rozmačnaný. Opatrně promícháme kuskus s tymiánovou dýní a podáváme posypané sýrem feta.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2 – 3

IMG_5031 IMG_5035 IMG_5054

You might also like