Dýňový hummus

Ať už hledáte tip na lehkou zdravou večeři nebo jen chcete oživit vaše svačinky, je hummus tou nejlepší volbou. Příprava je tak neuvěřitelně jednoduchá, že se až nechce věřit, že výsledkem je taková dobrota. Co mě na tomhle jídle baví asi nejvíc, je jeho pestrost a univerzálnost. Můžete ho ozvláštnit sezónní zeleninou a čerstvými bylinkami z trhu a rázem máte několik naprosto rozdílných pokrmů, kterými si získáte nejednoho náročného strávníka. 🙂

A jelikož máme listopad, a to znamená, že farmářské trhy i obchody se prohýbají pod bohatou a rozmanitou nabídkou všemožných druhů dýní, asi se nebudete divit když vám řeknu, že je jím skoro pořád. 😀 Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, na kolik vlastně využíváme nabídku lokálních a sezónních surovin. V době kdy jsem jedla čistě rostlinnou stravu, měla jsem opravdu velikou spotřebu banánů, manga a jiných exotických druhů ovoce. Dnes si každou sobotu zaběhnu na trh k mým oblíbeným farmářům pro čerstvý ovčí sýr a jogurt, domácí vejce a nějakou tu zeleninu a ovoce. Najednou už nemám tendenci jíst ke snídani každý den smoothie bowl z několika banánů, ale raději si dám jogurt do domácí granollou a jablkem. Občas si samozřejmě dopřeju kousek té exotiky, ale myslím, že pro moje tělo i naší planetu je mnohem prospěšnější jíst lokálně a sezónně než nakupovat předražené drahé potraviny, které k nám putovali tisíce kilometrů přes celou planetu.

Moje nejoblíbenejší podzimní surovina je bezesporu dýně! Nejraději připravuji dýni pečenou s bylinkami, kterou nejradši uzobávám jen tak samotnou. Pokud se ale zadaří a nesním jí všechnu na posezení, přidávám jí hrozně ráda jako základ do různých variací rissot, polévek, salátů nebo pomazánek. Jednou z mých oblíbených je právě hummus s čerstvým tymiánem. Dýně mu dodá lehce nasládlou chuť, citrónová šťáva pak zase lehkost a svěžest. Mlsejte ho s čerstvým kváskovým chlebem nebo prostě jen tak lžičkou přímo z misky, pokaždé bude chutnat skvěle. 🙂

Ingredience

150 g pečené dýně

1 stroužek česneku

200 g vařené cizrny

2 lžíce olivového oleje

1 lžička lístků čerstvého tymiánu

šťáva z 1 většího citronu

sůl, pepř

postup

Dýni nakrájíme na menší kousky, lehce ji osolíme a necháme péct přibližně 25 minut při 200 stupních přikrytou alobalem. Na posledních pět minut sejmeme alobal a necháme dopéct dokud není dýně měkká.

Do mixeru nasypeme cizrnu (uvařenou nebo propláchnutou z konzervy), přidáme pečenou dýni, česnek, olivový olej, lístky čerstvého tymiánu a citronovou šťávu. Ochutíme ještě solí a troškou čerstvě namletého pepře a vše důkladně rozmixujeme. Aby byl hummus opravdu krásně krémový, dejte mu čas a mixujte i několik minut.

Podle chuti dosolíme nebo přidáme ještě kapku citronové šťávy.

Dobrou chuť

Maruška

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply