Dýňový dort s arašídovým korpusem a karamelem

Podzim je nádherné roční období…miluju jeho barevnost, šustění listí pod nohama a teplo postupně slábnocích slunečních paprsků. Začíná období horké čokolády a večerů strávených s knížkou a konvicí horkého čaje.

Je to ale taky období nesmírně bohaté na skvělé lokální suroviny jako jsou jablka, hrušky, kořenová zelenina a hlavně a především DÝNĚ! Tyhle oranžové podzimní poklady  zbožňuju a považuju je za takový malý zázrak. Jejich nasládlá chuť se úžasně hodí do sladkých i slaných pokrmů a člověk tak může v kuchyni neustále experimentovat.

A protože mám zrovna arašídové období a mohla bych je jíst denně po kilech, rozhodla jsem se svoje dvě závislosti spojit do jedné. Výsledkem je naprosto dokonalý dýňový dort s opravdu pořádnou dávkou arašídů. Doufám, že se tuků nebojíte a neodradí vás spojení mascarpone s arašídy, protože to by byla vaše životní chyba. Jak ho jednou ochutnáte, už se nebudete chcít s nikým rozdělit.

INGREDIENCE

KORPUS

–160 g arašídového másla

–60 g loupaných arašídů

– 130 g ovesných vloček

–2 lžíce rýžového sirupu

KRÉM

– 500 g mascarpone

– 270 g dýňového pyré

–3 vejce

–5 lžic rýžového sirupu

–špetka soli

KARAMELOVÉ ARAŠÍDY

– 50 g loupaných arašídů

–3 lžičky kokosového cukru

–2 lžíce vody

–1/4 lžičky soli

POSTUP

Nejprve si připravíme korpus. Vločky nasypeme do pánve a několik minut je necháme opražit. Nezapomínejte vločky míchat, aby se opražily rovnoměrně a nepřipálily se. Když vločky začnou krásně vonět a lehce zezlátnou, přesypeme je do mísy. K vločkám přidáme arašídové máslo, rýživý sirup a arašíy posekané nahrubo. Vše důkladně prohněteme a vzniklou směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Korpus máme hotový a zatím ho dáme odpočívat do lednice.

Na krém budeme potřebovat 3 větší vejce, nejlépe domácí, pokojové teploty. Rozklepeneme je do mísy a ušleháme společně s rýžovým sirupem. Postupně do směsi zašleháme mascarpone. Ve chvíli, kdy je konzistence hladká a sýr je zcela rozmíchaný, vmícháme do krému dýňové pyré a špetku soli.

Krém nalijeme do formy na arašídový korpus a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, ozdobíme karamelovými slanými arašídy a podáváme.

Karamelové arašídy připravíme úplně jednoduše. Arašídy necháme na pánvi lehce opražit a rozvonět. Ve chvíli kdy začínají chytat zlatavou barvu, zasypeme je kokosovým cukrem, promícháme a necháme cukr rozpouštět. Když se začne lehce napalovat a karamelizovat, přidáme do pánve sůl a trošku vody. Necháme odpařit všechnu tekutinu a ještě chvíli zahříváme. Hotové arašídy nasypeme na pečící papír a počkáme až karmel ztvrdne a zchladne.

Poznámka: dýňové pyré si připravíte jednoduše rozmixováním uvařené nebo opečené dýně. Já dýni raději peču, je potom mnohem chutnější. Vždy jí nakrájím na menší kostky a peču v troubě na 200 stupňů cca 45 minut.

img_9697 img_9738 img_9753 img_9755 img_9790 img_9797

You might also like