Dýňový chlebíček

A už jsem vám říkala, že miluju dýni?? Pokud už mě nějakou dobu sledujete, určitě jste si všimli, že s příchodem podzimu bych jí mohla jíst ke snídani, obědu i večeři. Zvlášť v tomto období na ni nedám dopustit hned z několika důvodů. Hlavním důvodem je samozřejmě její skvělá, lehce nasládlá chuť, která mi připomíná batáty…jen, co si budeme povídat, vyjde mnohem levněji. 🙂 Snažím se také nakupovat na farmářských trzích a co nejvíce využívat sezónní suroviny. Nejenom, že jsou v daném období vždy za skvělou cenu, ale naše tělo mnohem lépe využije všechny vitamíny a cenné látky ze zeleniny a ovoce v jejich přirozené sezóně a lokalitě, samozřejmě.

Dalším z důvodů, který mě na dýních nepřestane fascinovat je jejich neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance s medem a tvarohem, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert!!! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček. Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru (klidně dejte o maličko víc), jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice.  Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35. Já si ho ale zamilovala hlavně kvůli jeho  úžasně karamelové chuti. Pokud jste ho při pečení ještě nezkoušeli použít, určitě doporučuji zařadit mezi jiná sladidla a sirupy.

Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.

Ingredience

250 g dýňového pyré

300 g hladké špaldové celozrnné mouky

4 vejce (nejlépe domácí)

50 g kokosového cukru

70 ml oleje (já použila kokosový)

100 ml mléka (já použila ovesné)

40 g dýňových semínek

40 g lískových ořechů

1 lžička mleté kurkumy

2 lžičky mleté skořice

špetka soli

1 vrchovatá lžíce medu

20 g prášku do pečiva bez fosfátů

postup

Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.

Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.

Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.

Dobrou chuť

Maruška


V receptu jsem použila kokosový cukr od české firmy Natu. Odkaz Vám nechám TADY. :)

 

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply