Dýňové pyré s quinoou a baby špenátem

img_9564

Už jsem myslela, že se se jí nedočkám…ale konečně je tady!!! Dýňová sezona je v plném proudu a ze všech stran na nás pokukují ty oranžové krásky. Člověk neví, kterou koupit dřív…muškátovou, hokaido nebo špagetovou?!! To je dilema, které řeším při každé návštěvě obchodu. 😀 Nakonec jsem tentokrát odcházela s košíkem se všemi odrůdami, které tam měli, takže se můžete těšit na dýňové recepty!!

Ačkoli mám asi nejraději úplnou klasiku, pečenou hokaido dýni s olivovým olejem a bylinkami, zařekla jsem se, že musím vyzkoušet i něco nového. A dýňové pyré bude odteď rozhodně patřit mezi má oblíbená jídla, protože je naprosto skvělé.

S quinoou a baby špenátem je to naprosto úžasná a zdravá večeře plná živin. Pokud jste quinou ještě nezkoušeli, věřte, že její oříšková chuť se k jemné dýni naprosto fantasticky hodí.

INGREDIENCE

– 1 šálek quinoi

– 1,5 šálku vody

– 1 muškátová dýně

– 1 cibule

– 2 menší stroužky česneku

– 1 lžička tymiánu

– 1 lžíce ghí

– 1 dcl bílého vína

– 2,5 dcl zeleninového vývaru

– sůl, pepř

– 2 velké hrsti baby špenátu

POSTUP

Muškátovou dýni oloupeme a zbavíme jí dužiny a semínek. Takto očištěnou jí nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů přibližně na 30 minut, dodud není krásně měkká. Když je dýně téměř měkká, začneme si připravovat základ na pyré. V hrnci necháme rozehřát lžíci přepuštěného másla a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme posekaný česnek a tymián a ještě chvíli společně restujeme, aby se česnek krásně rozvoněl a ztratil svoji štiplavou chuť. Připravený základ podlijeme bílým vínem a necháme ho chviličku vyvařit. Přidáme upečenou dýni a vše podlijeme vývarem. Teď už vše jen důkladně rozmixujeme ponorným mixerem na hladké pyré. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.

Quinou důkladně propláchneme proudem tekoucí vody a necháme pod pokličkou vařit v osolené vodě. Osvědčil se mi tento poměr, na jeden šálek quinoi, 1,5 šálku tekutiny. Vaříme cca 15 minut. Ve chvíli, kdy je všechna voda vyvyřená, necháme quinou ještě cca 5 minut dojít pod pokličkou a pak ji zlehka promícháme.

Dýňové pyré podávejte bohatě posypané lístky baby špenátu a uvařenou quinou.

Dobrou chuť 🙂

Doba přípravy: 1 hodina

Počet porcí: 3

img_9570 img_9574 img_9579 img_9587 img_9601 img_9604

Trackback from your site.

You might also like

Comments

    • Mary´s Kitchen Love

      Written on 1.10.2016

      Odpovědět

      Ano!!! Dýňujeme 🙂 Miluju dýně a každý rok se těším na podzim, až začne sezona! 🙂

Leave a Reply