Dýňové lívance s medovým tvarohem

Miluju léto, ale s posledními teplými dny a slunečními paprsky už odpočítávám hodiny, kdy konečně začne moje milovaná sezóna dýní!! Dýně je naprosto skvělá podzimní zelenina plná vitamínů a rozhodně by neměla chybět v žádné kuchyni. Často se setkávám s předsudky a názory, že dýně je dobrá maximálně jako halloweenská dekorace zdobící zahradu. Přitom chutná tak skvěle! Pokud taky doma bojujete s nedůvěřivými strávníky, nejlepším způsobem, jak jejich vnitřní blok odbourat, je propašovat jí do jejich oblíbeného jídla. A neznám nic lepšího, než lívance…ty miluje přeci každý, no ne? 🙂

U nás doma lívance naprosto zbožňujeme a tyto dýňové patří právem mezi oblíbené. Navíc jsou z pohankové mouky, což je velké plus pro všechny, kteří chtějí omezit lepek ve stravě. A protože je podzim,  a protože se k dýni náramně hodí, nesmí chybět opravdu hodně skořice, která vám tak úžasně provoní celý byt a navodí tu pravou snídaňovou domácí atmosféru. Uvařte si čaj, kávu nebo kakao, vezměte si teplé ponožky, huňatý svetr (nebo zůstaňte celé dopoledne v pyžamu) a běžte si společně užít tu společnou chvíli s hromadou lívanců a lásky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na trzích jsem nedávno objevila stánek malé farmy s kozími a ovčími produkty a naprosto jsem se do nich zamilovala. Takový kozo-ovčí tvaroh smíchaný s medem je na dýňové lívance to nejlepší. Takové snídaně bych si nechala líbit každý den.  A vy? 🙂

ingredience

100 g dýňového pyré

220 ml kokosového mléka (nebo jakékoli vaše oblíbené)

150 g hladké pohankové mouky

lžička vanilkového extraktu

50 g jablečného pyré

2 vejce

lžička skořice

špetka soli

3 lžíce javorového sirupu

kokosový olej

medový tvaroh

200 g tučného tvarohu

2 lžíce medu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

Dýňové pyré připravíme jednoduše, dýni zbavíme semínek, nakrájíme ji na menší kousky a necháme péct na 180 stupňů cca 20 minut dokud krásně nezměkne. Po upečení má dýně mnohem lepší chuť, můžete ji ale také uvařit. Měkkou dýni pak už jen rozmixujeme dohladka. Udělejte si tohle základní pyré z celé dýně, v lednici vám několik dní vydrží a můžete ho používat do různých receptů. 🙂

Dýňové pyré důkladně. rozmícháme s mlékem, vanilkovým extraktem, jablečným pyré a vejci. Do hladké směsi nasypeme mouku, skořici a prášek do pečiva a vytvoříme vláčné hustější těsto.

Lívanečník zlehka potřeme olejem a smažíme lívanečky z každé strany přibližně tři minutky.

Hotové, ještě horké, lívance jsou skvělé s medovým tvarohem a čerstvým ovocem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply