Víkend si žádá upéct k odpolední kávě nějaký lehký dezert.Pokud máte v mrazáku ještě zbytek ovoce z léta, je nejvyšší čas ho využít právě k takové příležitosti.

Tento meruňkový koláč nevyžaduje hodně práce a složitou přípravu, stačí vám v podstatě jen jedna mísa a vařečka. Navíc ho máte za půl hodiny hotový. Nestrávíte volný víkend vařením, a přesto můžete rodinu překvapit vynikajícím moučníkem. Díky použití pohankové mouky je navíc koláč přirozeně bezlepkový, tedy vhodný i pro osoby trpící celiakií.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 450 ml acidofilního mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • 20 kapek stévie
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 PL kakaa

Budeme pokračovat následovně.

Postup přípravy

Acidofilní mléko smícháme s vejci, stévií a rýžovým sirupem (pokud máte raději sladší chuť, přidejte sladidla více). Nakonec do směsi vmícháme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Důkladně rozmícháme na hladké těsto.

Polovinu těsta nalijeme do pekáčku. Do druhé poloviny vmícháme kakao a opatrně těsto nalijeme na světlou část. Můžeme použít lžíci, abychom těsto dostali všude. Spodní část ale nemusí být zakrytá dokonal. Docílíme alespoň krásné mozaiky. Vršek koláče poklademe meruňkami a dáme péc na 180 stupňů cca na 25 minut.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang