DUŠENÉ CURRY BATÁTY SE ZELENINOU A ŠPENÁTEM

Kdo by nemiloval kouzlo jídel z jednoho hrnce. Člověk nemusí po vaření mýt celou kuchyň a hromady nádobí, a jejich příprava je navíc hrozně jednoduchá. Tenhle recept vznikl vlastně z potřeby „zužitkuj zbytky z ledice“, a přesně taková jídla dopadají nakonec úplně nejlépe!! Curry pasta je ingredience, která v mojí kuchyni nesmí chybět…sahám po ní vždy, když mám chuť na něco exotického a přitom rychlého. Jídlu dodá ihned naprosto jiný rozměr a troufám si říct, že vám vždy zaručí uvaření skvělého jídla!!!

Navíc spojení s kokosovým mlékem je klasika, která snad nikdy neomrzí!!!

INGREDIENCE

– 1/3 květáku

– 2 batáty

– 1 červená cibule

– 2 jarní cibulky

– 2 mrkve

– 3 velká rajčata

– semínka koriandru 10 ks

– semínka kardamonu cca 5 ks

– 1 lžíce červené curry pasty

– 2 hrsti čerstvého špenátu

– 150 ml kokosového mléka

– 500 ml vody/zelninového vývaru

– lžíce ghí/kokosového oleje

POSTUP

Nejprve si připravíme všechnu zeleninu, to nám zabere nejvíce práce, potom už je příprava hrozně rychlá a jednoduchá. Květák si rozebereme na menší růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na měsíčky, batáty oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Rajčata stačí pokrájet na větší kusy, v jídle se stejně rozvaří. V poslední řadě je potřeba, nejlépe v hmoždíři, rozdrtit si semínka koření.

Samotná příprava už vám zabere jen několik málo minut. V hrnci necháme rozehřát námi zvolený tuk a orestujeme na něm společně mrkev, červenou cibuli, bílou část jarní cibulky a květák. Během restování přidáme rozdrcená semínka koriandru a kardamonu a curry pastu. Podlijeme trochou vývaru a necháme pastu lehce zarestovat společně se zeleninou. Když se vývar vyvaří, přidáme do základu batáty a račata, zalijeme vývarem a nacháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Zabere to cca 20 minut.

Když jsou batáty i zelenina měkké, zjemníme kokosovým mlékem, vypneme plotnu a už jen lehce do jídla vmícháme čerstvý špenát a zelenou nať jarní cibulky pokrájenou na tenké plátky.

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

IMG_4016 IMG_4003 IMG_4006

You might also like