Domácí nutela

IMG_8058

Sladké snídaně patří u nás doma k těm nejoblíbenějším. Milujeme ovesné kaše na milion různých způsobů, lívanečky, palačinky nebo opečený celozrnný toast s banánem. Co ale ze snídaně udělá opravdu tu nej snídani králů je rozhodně domácí nutela!! Zdánlivě nezdravě vypadající, pomalu se rozpouštějící, čokoládová delikatesa skvěle nastartuje váš den a nabije vás energií a dobrou náladou…alespoň já se tak vždycky cítím, když si dám lžičku do pusy.

Neobsahuje navíc přidaný rafinovaný cukr a ztužené tuky, takže vašemu tělu dopřáváte vážně zdravou snídani. Já jí sladím nejraději medem, ale můžete zvolit sladidlo podle toho, jaké máte nejraději nebo zrovna doma ve spíži. Skvěle se hodí i javorový nebo rýžový sirup. Pokud použijete nepražené kakao jako já, obohatíte nutelu o svouspu cenných vitamínů a antioxidantů, kterých raw kakao obsahuje opravdu velké množství.

Ještě pořád mi chce někdo tvrdit, že zdravá strava je nudná a bez chuti?! Mě to rozhodně nepřijde 🙂

INGREDIENCE

200 g lískových oříšků

5 vrchovatých lžic neprženého kakaa

2 lžíce medu

150 ml vody

špetka soli

2 lžíce vanilkového extraktu

POSTUP

Lískové oříšky nasypeme na plech a vložíme je cca na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Tuhle část byste rozhodně neměli vynechávat, a to hned ze dvou důvodů. V první řadě se oříšky opražením úžasně rozvoní a získají tak svoji božskou charakteristickou vůni, díky které bude vaše nutela ještě lepší. A hlavně…oříšky po krátkém opražení půjdou krásně zbavit slupky. Stačí je ještě teplé nasypat na utěrky, kterou zabalíme a oříšky v ní důkladně promneme, dokud se slupka sama neodrolí. Samozřejmě se vám nepodaří odstranit úplně každý kousek, ale to vůbec nevadí.

Po oloupání necháme oříšky lehce zchladnout. Nasypeme je do mixeru a začneme mixovat, dokud nezačnou uvolňovat tuk a vytvářet tekutější konzistenci. Občas bude potřeba stěrkou očistit stěny mixeru, aby se vše rozmixovalo rovnoměrně. Mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké oříškové máslo. To už je samo o sobě naprosto dokonalé, ale pojďme ho ještě vylepšit!! 🙂

K máslu přidáme kakao, med, vanilkový extrakt a špetku soli. Společně vše promícháme a postupně přiléváme vodu, dokud nevznikne krásně hladká nutelová konzistence. Nebojte se, že je krém příliš tekutý, v lednici krásně ztuhne, ale jakmile ho namažete na teplé lívance nebo si přidáte lžičku na horkou ovesnou kaši, opět krásně povolí a začne se pomalu rozpouštět. A přesně kvůli tomu ta rána a domácí snídaně miluju!! 🙂

IMG_8059 IMG_8062 IMG_8064 IMG_8067 IMG_8070

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Lyžička

    Written on 7.9.2016

    Odpovědět

    Super 🙂 ja doma robím len mandľové maslo, aj to len občas, ale toto určite niekedy skúsim. Domáca nutella je skvelá, zatiaľ mi nechutila len jedna, u známych, lebo bola presladená. Ale každý si dochucuje podľa seba a ako mu vyhovuje.

    • Mary´s Kitchen Love

      Written on 7.9.2016

      Odpovědět

      Mandlové máslo taky miluju!!! 🙂 Určitě vyzkoušej i nutelu…je skvělá!! Já právě taky nesladím moc, má m radši, když tam vynikne samotná chuť ořechů a kakaa, ale je právě super, že každý si ji může dosladit podle chuti 🙂

  • Amellia

    Written on 7.9.2016

    Odpovědět

    Mňam mňam 🙂 už jsem viděla více receptů na domácí nutellu, ale tenhle mne láká. Jinak kešu máslo nebo to mandlové, to je slast 🙂

Leave a Reply