Čoko koláčky s kokosovou polevou a sušenými jahodami

Dnes mám recept pro všechny milovníky čokolády! Myslím, že je vás tu většina, no nemám pravdu? Čokoláda a všechno kakaové je moje velká neřest, jen těžko odolám tomu omamnému volání vůně pravého kakaa a smyslnému křupnutí tabulky kvalitní hořké čokolády. 🙂 Sníst ke snídani nebo svačině tabulku čokolády (no i když…:D) není úplně ideální, na tom se asi shodneme. Proto ráda peču zdravé dezerty a dobroty, ze kterých člověk nemá výčitky a stejně je při jejich konzumaci v sedmém čokoládovém nebi. A přesně takový je i dnešní recept.

Spojení nepraženého kakaa s kokosovým máslem a sušenými jahodami je neodolatelné. Kokosové máslo je podle mě jedna z nejlepších věcí na světě! Doma bych ho měla mít raději pod zámkem, protože se většinou neudržím a spořádám skleničku na posezení. Představte si rafaello pomalu se vám rozpouštějící v puse…tak přesně takhle chutná, jen bez zbytečného cukru a chemie, jen čistá chuť kokosu. Snadno si ho můžete vyrobit sami doma (postup najdete TADY) nebo koupit v prodejně zdravé výživy, kde je ale na můj vkus pekelně předražené. Pokud nemáte výkonný mixér nebo se vám nechce s máslem dělat doma, mám pro vás skvělý tip, kde ho pořídit za pár korun. Jediný háček je, že musíte být z Prahy. Kousek od zastávky Lazarská najdete obchůdek Cez Amis, kde ho seženete za pár korun a chuťově je naprosto dokonalé! A poslední tajnou ingrediencí tohoto receptu jsou lyofilizované jahody. Ovoce sušené touto metodou jsem si naprosto zamilovala! Je bez přidaného cukru a díky šetrnému sušení si zachová svoji barvu, chuť a většinu vitamínů. Já použila jahody od české firmy Natu, podívat se na ně můžete TADY.

Plná chuť kakaa, medová sladkost datlí a svěží kokos s jahodami vám zaručí úspěch i u těch nejnáročnějších strávníků. Chuťově koláčky připomínají něco mezi brownies a muffinen, takže představují ideální dezert pro všechny, kteří se neumějí rozhodnout na co mají právě chuť…jako třeba já. 😀

ingredience

150 g datlí medjool

200 ml mléka (já použila ovesné)

50 g nepraženého kakaa

2 vejce (nejlépe domácí)

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

150 g hladké pohankové mouky

postup

Datle vypeckujeme a společně s mlékem je v mixeru rozmixujeme dohladka. Připravíme si dvě misky, do jedné oddělíme vaječné bílky, do druhé pak žloutky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Zatím ho odloužíme stranou.

Ke žloutkům přilijeme datlovou směs a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Ve chvíli, kdy vznikne husté kompaktní těsto, vmícháme opatrně po částech bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do muffinové formy vymazané olejem a vysypané kokosem. Můžete použít i silikonové nebo papírové košíčky na muffiny.

Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 20 minut.

Poznámka: pokud nemáte zrovna při ruce medjool datle, použijte klidně klasické sušené, které seženete v každé zdravé výživě. Nejsou tak měkké a medové, ale poslouží stejně dobře, pokud je předem namočíte alespoň na hodinku do vody.

Dobrou chuť

Maruška

Trackback from your site.

You might also like

Comments

Leave a Reply