CIZRNOVÝ FALAFEL PEČENÝ V TROUBĚ

Cizrna je asi moje nejoblíbenější luštěnina. Jím jí i několikrát týdně a ještě se mi nepřejedla. Dnes bych se s vámi chtěla podělit o recept na mojí verzi falafelu. Tato cizrnová pochoutka se běžně podává smažená, ale jelikož smažená jídla nevyhledávám a nedělají mi dobře, volím raději pečení v troubě. Troufám si říct, že na chuti tomu nic neubírá a ještě můžete mít dobrý pocit, že si dopřáváte lehké jídlo plné živin a báječných chutí 🙂

INGREDIENCE

– 300 g uvařené cizrny

– 3 pl olivového oleje

– citronová šťáva

– 1 kl římského kmínu

– stroužek česneku

– sůl, pepř

– hrst sekaných koriandrových lístků

POSTUP

Základem tohoto receptu je cizrna. Buď si můžete ulehčit práci a koupit konzervovanou, kterou už nemusíte vařit, nebo si koupíte suchou a dáte si ten čas a práci s jejím vařením. Pokud zvolíte druhou variantu, stačí cizrnu přes noc namočit do vody a poté v čisté vodě uvařit do měkka. Je jen na vás, kterou cestu zvolíte, výsledek bude v obou případech chutnat skvěle! 🙂 Já si cizrnu vařím sama doma, protože jí mám opravdu velkou spotřebu a takto vyjde mnohem levněji :-).

Teď už ale k samotné přípravě falafelu. Je velice jednoduchá. Všichni ingredience kromě koriandru vložíme do mixéru a umixujeme kompaktní hmotu. Pokud v ní zbudou menší kousky cizrny, není to vůbec na škodu. Směs by se ale neměla drolit (když tak přidejte více oleje), aby z ní šly tvořit kuličky. Nnejlépe tvoří navlhčenými dlaněmi. Před pečením ještě falafel lehce potřu olivovým olejem, aby se při pečení vytvořila krásná kůrka. Nejsnáze toho docílíte, když si ilej nalijete do dlaní a kuličky v nich jednoduše poválíme. Hotový falafel pečeme při 180 stupních cca 35 – 40 minut.

Samozřejmě můžete udělat i klasickou smaženou variantu, ale já osobně dávám přednost této lehčí verzi 🙂

Podáváme s guacamole a lehkým listovým salátkem. Dobrou chuť

IMG_3436 IMG_3438 IMG_3445 IMG_3462 IMG_3480

 

You might also like