Při přípravě hummusu jsem nějak neodhadla množství cizrny a začala jsem přemýšlet, jak její přebytek využít. A protože sladké prostě milujeme, řekla jsem si, že se postavím výzvě a konečně vyzkouším tolik opěvované brownies z luštěnin.

Jestli alespoň z poloviny, tak jako já, milujete čokoládu a vláčné dezerty, je tento přesně pro vás. My jsme si ho doma zamilovali.

Ingredience

Připravíme si:

  • 240 g vařené cizrny
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 lžíce chia semínek (+ 6 lžic vody)
  • 150 g nastrouhaných jablek
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžička prášku z vinného kamene

Postupujeme následovně:

Postup přípravy

Jako první krok začneme přípravou chia gelu, který v těstě poslouží jako pojivo. Chia semínka zalijeme dvojnásobným množstvým vody, promícháme a zatím odložíme stranou.

Cizrnu, kterou jste si předem uvařili (nebo klidně použijte sterilovanou v konzervě a důkladně ji propláchněte), nasypeme do mixeru, zalijeme kokosovým mlékem, a mixujeme tak dlouho, dokud z ní nevznikne hustá kaše.

Cizrnovou směs přendáme pomocí stěrky do mísy a začneme zapracovávat do těsta ostatní ingredience. Zlehka vmícháme holandské kakao smíchané s práškem z vinného kamene, špetku soli a vanilkovým extraktem. Osladíme medem nebo jiným sladidlem (já použila vrchovatou lžíci medu). Nakonec do těsta vmícháme chia gel a nahrubo nastrouhaná jablka.

Směs rozetřeme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložíme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme cca 60 minut. Upečené brownies bude uvnitř ještě trošku měkké a lepivé, ale po vychladnutí krásně ztuhne a půjde krájet.

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 4

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang