Cizrnové brownies s jablky

Kdo mě zná, tak ví, že miluju čokoládu v jakékoli podobě…čokoládová zmrzlina, dort, horká čokoláda nebo jen kostička (dobře tabulka :D) pomalu se rozpouštějící hořké čokolády na jazyku…to je zkrátka něco, čemu asi nikdy neodolám. I proto hledám zdravější alternativy mému čokoládovému mlsání.

Při přípravě hummusu jsem nějak neodhadla množství cizrny a začala jsem přemýšlet, jak její přebytek využít. A protože sladké prostě milujeme, řekla jsem si, že se postavím výzvě a konečně vyzkouším tolik opěvované brownies z luštěnin. Živě si pamatuju na okamžik, kdy jsem se rozhodla před několika lety vyzkoušet slavné fazolové brownies. Plná očekávání jsem nakoupila všechny ingredience a pustila se do svého veledíla. No výsledek naprosto minul mé očekávání…po prvním soustu letěl celý obsah pekáčku do koše a já prohlásila, že TOHLE už fakt dělat nebudu!! 😀 Nevím, jestli jsem tehdy měla smůlu na špatný recept nebo byly moje chuťové buňky ještě stále omámeny umělými sladidly chemickými látkami v cukrovinkách, které jsem tehdxy jedla. Každopádně až teď jsem se odhodlalal znovu a musím říct, že jsem opravdu ráda, protože tohle fakt stojí za to!!!

Jestli alespoň z poloviny tak jako já milujete čokoládu a vláčné dezerty, je tento přesně pro vás. My jsme si ho doma zamilovali.

INGREDIENCE

– 240 g vařené cizrny

– 4 lžíce holandského kakaa

– 1 lžíce vanilkového extraktu

– 3 lžíce chia semínek (+ 6 lžic vody)

– 150 g nastrouhaných jablek

– 1 lžíce medu

– špetka soli

– 150 ml kokosového mléka

– 1 lžička prášku z vinného kamene

POSTUP

Jako první krok začneme přípravou chia gelu, který v těstě poslouží jako pojivo.  Chia semínka zalijeme dvojnásobným množstvým vody, promícháme a zatím odloužíme stranou.

Cizrnu, kterou jste si předem uvařili (nebo klidně použijte sterilovanou v konzervě a důkladně ji propláchněte), nasypeme do mixeru, zalijeme kokosovým mlékem, a mixujeme tak dlouho, dokud z ní nezvnikne hustá kaše. Cizrnovou směs přendáme pomocí stěrky do mísy a začneme zapracovávat do těsta ostatní ingredience. Zlehka vmícháme holandské kakao smíchané s práškem z vinného kamene, špetku soli a vanilkovým extraktem. Osladíme medem nebo jiným sladidlem (já použila vrchovatou lžíci medu). Nakonec do těsta vmícháme chia gel a nahrubo nastrouhaná jablka.

Směs rozetřeme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložíme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme cca 60 minut. Upečené brownies bude uvnitř ještě trošku měkké a lepivé, ale po vychladnutí krásně ztuhne a půjde krájet.

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 4

img_8262

img_8322 img_8307 img_8298

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Amellia

    Written on 6.10.2016

    Odpovědět

    No vidíš a já jsem se právě chtěla zeptat, zda jsou lepší než fazolové 🙂 Já totiž čokoládu taky miluju, ale pořád jsem k tomu lehce skeptická :O

    • Mary´s Kitchen Love

      Written on 6.10.2016

      Odpovědět

      Fazolové se taky chystám vyzkoušet a dát jim ještě šanci 🙂 Každopádně tyhle u nás teď bodují a rozhodně je budu péct často 🙂

  • Ivetka

    Written on 12.5.2017

    Odpovědět

    Ahoj, prosim je nutne to kokosove mleko? A myslis tim to tuhé nebo jakékoliv rostlinné staci? :))

    • Mary´s Kitchen Love

      Written on 12.5.2017

      Odpovědět

      Ahoj, použila jsem klasické Kokosové mléko, které je víc husté než klasická mléka. Určitě ale půjde použít i normální, jen možná maličko méně. 🙂

Leave a Reply