CHŘESTOVÉ RIZOTO S VŮNÍ ŠALVĚJE

Sezóna chřestu je v plném proudu a já si jí samozřejmě nemůžu nechat ujít! A jaký jiný chřest použít, než ten ČESKÝ z Hostína, pro který jsme si osobně dojeli a určitě se chystáme i na chřestové slavnosti, kde nakoupíme i chřest zelený!! Těšit se tedy můžete na další recepty!! 🙂 <3

Proč ale nezačít úplnou klasikou v podobě krémového rizota?! 🙂

INGREDIENCE

– 1 šálek kulatozrnné hnědé rýže

– cca 6 ks bílého chřestu

– 1 menší červená cibule

– 1 dcl suchého bílého vína

– cca 0,5 vody/ zeleninového vývaru

– 2 lžíce ghí

– menší hrst lístků šalvěje

– 2 lžíce strouhaného sýru Grana padano

– sůl, pepř

+ ghí a čerstvý tymián na orestování chřestových špiček

POSTUP

Základem rizota je samozřejmě rýže, na tom se asi všichni shodneme 🙂 Já používám kulatozrnnou hnědou rýži, která na rozdíl od bílé obsahuje více živin a vlákniny.

V hrnci se silnějším dnem necháme rozehřát ghí a orestujeme na něm červenou cibulku, kterou jsme pokrájeli najemno. Když cibulka zesklovatí, přidáme k ní propláchnutou rýži a necháme společně několik minut restovat. Rýže se krásně obalí máslem a lehce zprůhlední. Po několik minutách podlijeme rýži bílým vínem a necháme ho zvolna odpařit. Přidáme cca polovinu posekaných šalvějových lístků, mírně osolíme a opepříme a podlijeme přibližně 2 dcl horké vody či vývaru. Přiklopíme pokličkou a necháme rýži absorbovat tekutinu. Postupně přilíváme vždy jen malé množství vývaru, dokud není rýže tzv. na skus.

Mezitím co se vaří rizoto, oloupeme si chřest a lehce ho povaříme v osolené vodě. Stačí mu opravdu jen cca 3 minutky, aby si zachoval křupavou strukturu. Uvařený chřest ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou, abychom zastavili var. Ze stonků si odkrojíme špičky, cca 3 vrchní centimetry stonku a zatím je odložíme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky. Polovinu vložíme do mixéru a umixujeme na hladké pyré.

Chřestové pyré přidáme do rizota ve chvíli, kdy je rýže téměř uvařená a necháme společně dodělat, aby se chutě krásně propojili. Nakonec vmícháme do hotového rizota strouhaný sýr, šalvěj a kousky chřestu. Pokud by bylo rizoto málo krémové, přilijeme trošku vývaru. Konzistence by měla být příjemně kašovitá a krémová.

Hotové rizoto zdobíme chřestovými špičkami, které opečeme na ghí s lístky čerstvého tymiánu.

IMG_5183 IMG_5187 IMG_5190 IMG_5180

You might also like