CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY S ČERSTVÝM SÝREM A OŘECHY

Červená řepa je další ze seznamu sezónní zeleniny, která je právě teď na výsluní a běžně k dostání za pár korun. Proto by byla škoda nevyužít toho k přípravě výborného jídla. Červená řepa je nabitá vitamíny a antioxidanty a je tak skvělým pomocníkem při prevenci nachlazení, které nás v tomto ročním období často trápí. Blahodárně působí také na povzbuzení metabolismu, čistí střeva a napomáhá tak lepšímu trávení.

Jestli jsem na něčem závislá, tak je to bezesporu tato nenápadná zelenina!!! A to nejen pro její úžasnou chuť a výborné detoxikační účinky, ale i pro její variabilní použití v kuchyni. Carpaccio se poslední dobou těší velké oblibě a není se vůbec čemu divit, je totiž dokonalé. Spojení řepy s lehce nahořklou chutí rukoly společeně s nasládlým dresinkem a krémovým sýrem, a to vše podtržené chutí pražených ořechů, vytvoří na talíři skvělý předkrm nebo lehkou večeři, kterou ohromíte své blízké.

INGREDIENCE

– 1 větší červená řepa

– hrst rukoly

– hrst baby špenátu

– čerstvý sýr (já v receptu použila vynikající čerstvý sýr s rukolou z Grandmoravia)

– hrst vlašských ořechů

DRESING

– 1 pl olivového oleje

– 1 kl octu balzamico

– 1/2 kl medu

– 1/2 kl hrubozrnné hořčice

– citronová šťáva

– sůl

POSTUP

V první řadě je nutné upéct si řepu. Seřízneme vrchní a spodní část řepy, kde se nachází ještě zbytky kořínků a listů a důkladně ji opláchneme. Takto připravenou řepu zabalíme jako bonbonek do alobalu a pečeme při 200 stupních cca 40 – 60 minut (doba pečení závisí na velikosti řepy). Po upečení rozbalíme alobal a necháme řepu vychladnout. Mezitím si připravíme dresing z oleje, medu, horčice, citronové šťávy a balzamica. Hotový dresing dáme stranou, do salátových listů h vmícháme až těsně před podáváním, aby salát nepovadl.

Když je řepa vychladlá, oloupeme ji a pomocí ostrého nože jí nakrajíme na velmi tenké plátky. A jsme u cíle…teď už jen řepné plátky naskládáme na talíř, do středu naservírujeme salátek z rukolových a špenátových listů, který jsme předtím zlehka smíchali se 2/3 dresingu. Posypeme nasucho opraženými vlašskými ořechy a nalámaným sýrem. Na závěr už jen řepu pokapeme zbytkem zálivky a můžeme podávat.

Poznámka: pokud neseženete sýr uvedený v receptu, použijte jiný čerstvý sýr. Výborně poslouží také sýr kozí nebo sýr s modrou plísní. Záleží jen na vašich chutích a preferencích…fantazii se meze nekladou.

IMG_2887 IMG_2919 IMG_2936

You might also like