Bulgur s máslovou zeleninou

Říkám si, jestli vám se mám takhle jednoduchý recept vůbec dávat, ale já taková jídla miluju a tak ho tady máte i vy. Sezóna farmářských trhů, čerstvé lokální zeleniny, bylinek a ovoce všeho druhu je v plném proudu, a byla by věčná škoda ji dosyta nevyužít. Je mi jasné, že se právě teď všichni ládujete jahodovými knedlíky a třešňovou bublaninou (ano, trošku vám to závidím :-D, já se ani k jednomu ještě letos nedostala), ale nezapomínejte taky na tu krásnou zeleninu, které je všude kolem plno! V podstatě můžete použít jakoukoli vaší oblíbenou sezónní zeleninu, kterou ulovíme právě na trhu. Já jsem si oblíbila kombinaci květáku, brokolice, sladké mrkve a kadeřávku.

Nevím jak u vás, ale bulgur musím mít doma ve spíži neustále. Často mě zachraňuje při nedostatku času a prázdné lednici od stavů zuřivosti, které mě s prázdným žaludkem často přepadají. 🙂 Je hotový během chvilky, můžete k němu přidat vše, co zrovna najdete v lednici a vždycky to bude chutnat dobře. A mám tu ještě jednu tajnou zbraň pro dokonalou chuť obyčejného jídla, GHÍ! Dejte tam přepuštěné máslo a uvidíte, jak se obyčejný pokrm stane chuťovým zážitkem. Opravdu, ghí u mě v lednici nesmí nikdy chybět! Používáte ho taky v kuchyni?? 🙂

Ingredience

šálek bulguru

sůl, pepř

lžíce ghí

1/2 květáku

1/3 menší brokolice

3 mrkve

velká hrst kadeřávku

3 stroužky česneku

2 lžíce ghí

šťáva z citronu

sůl, pepř

Postup

Bulgur propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a necháme na na mírném plameni vařit pod pokličkou cca 15 minut, zkrátka dokud se nevypaří voda. Ve chvíli, kdy je voda vyvařená, sundáme hrnec z plotny a necháme bulgur ještě deset minut po pokličkou dojít, nemícháme! Poté opatrně promícháme vidličkou a zlehka do něj zamícháme lžíci ghí.

Zeleninu důkladně očistíme od zeminy. Květák a brokolici rozebereme na menší růžičky a mrkev nakrájíme na 1 cm široká kolečka. takto připravenou zeleninu necháme krátce povařit, ale lehce změkla, ale stále byla tzv. na skus. Po uvaření ji ihned zchladíme ledovou vodou, aby si zachovala barvu. Česnek nasekáme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme ghí a krátce na něm necháme rozvonět česnek. přidáme uvařenou zeleninu a krátce prohřejeme. Zeleninu smícháme s bulgurem a nadrobno posekaným kadeřávkem. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

You might also like