Brokolice je vynikající zelenina plná vitamínů, pyšní se navíc také poměrně vysokým obsahem bílkovin. Neměla by proto v našich jídelníčcích chybět.

Pokud vám pojídání vařených růžiček brokolice přijde nudné a neuspokojí to vaše chuťové buňky, vyzkoušejte trošku jinou úpravu a uvidíte, že i vy si jí zamilujete. V kombinace se sýrem vytváří lahodnou harmonii chutí, které prostě neodoláte.

Ingredience

Připravíme si:

  • 1 brokolice
  • 2 lžíce lučiny (nejlépe domácí)
  • 35 g sýru grana padano
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
  • 3 vejce
  • 5 lžíce jáhlové mouky
  • sůl, pepř
  • provensálské bylinky
  • slunečnicová semínka na posypání

A jak zní postup?

Postup přípravy

Brokolici uvaříme do měkka, necháme vychladnout a rozmixujeme ji. Nechceme ale umixovat pyré, naopak menší kousky jsou žádoucí. Do rozmixované brokolice vmícháme žloutky, prolisovaný česnek, lučinu a jemně nastrouhaný sýr grana padano.

Přisypeme jáhlovou mouku a důkladně promícháme, aby v nákypu nebyly hrudky. Ochutíme dle chuti muškátovým oříškem, bylinkami, solí a pepřem. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vložíme do vyhřáté trouby. Nákyp pečeme při 200 stupních cca 35 – 40 minut. Hotový bude ve chvíli, kdy povrch krásně zezlátne a struktura bude pevná a nelepivá.

Podávat ho můžeme např. s vařeným bramborem, ale skvělý je i samotný jen s lehkým zeleninovým salátkem.

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 3

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang