BROKOLICOVÁ POLÉVKA S PARMAZÁNOVÝMI KRUTONY

Kouzlo zeleninových polévek spočívá v jejich jednoduchosti a poměrně krátké době přípravy. Vařím je proto velmi často!!! Co je ale trošku pozvednout a připravit do skvělé krutony, které skvěle doplní jemnou chuť zeleniny.

INGREDIENCE

– ghí

– 1 šalotka

– 2 menší stroužky česneku

– 1 brokolice

– 1 l zeleninového vývaru (vody)

– sůl. pepř

– dva plátky kvalitního chleba (já použila můj žitný kváskový)

– cca 30 g strouhaného parmazánu

– tymián

POSTUP

V hrnci necháme rozehřát ghí a zlehka ne něm necháme zesklovatět nakrájenou šalotku. Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě chviličku zarestujeme, aby se rozvoněl. Přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici, zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni cca 25 minut vařit. Když je brokolice měkká, polévku rozmixujeme ponorným mixerem a dochutíme solí a pepřem.

Polévku máme uvařenou, teď už jen zbývá připravit do ní vynikající vložku v podobě parmazánových krutonů. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle a smícháme ho s pořádnou porcí bylinek. Chléb nakrájíme na menší kostičky, rozložíme ho na plech vyložený pečícím papírem a bohatě zasypeme bylinkovým parmazánem. Takto necháme zapékat v troubě na 200 stupňů cca 10 minut.

Polévku podáváme s křupavými krutony, lehce zakápnutou ořechovým olejem a řeřichou 🙂 Dobrou chuť.

IMG_3121 IMG_3127

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply