BRAMBOROVÉ PLACKY S BYLINKOVÝM TVAROHEM A UZENÝM LOSOSEM

Lehké hlavní jídlo, chuťovka nebo pohoštění pro návštěvu…to vše může být tento recept!! Bramborové placky jsou známé jako obyčejné a chudé jídlo, které ale snad každý z nás miluje. Už to začala být ale trošku nuda, proto jsem se rozhodla je povýšit na trošku vyšší úroveň a vzniklo z toho toto bezlepkové, zdravé a vydatné jídlo, které lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám.

Spojení uzeného lososa čerstvými bylinkami jako kopr a lehce pikantní řeřicha je skvělá a s jemnými neutrálními plackami se báječně doplňuje!!!

INGREDIENCE

– 500 g brambor

– 1 žloutek

– 2 pl pohankové krupice

– sůl

– olivový olej

– 250 g tvarohu (ve vaničce)

– šťáva z 1/2 citronu

– čerstvý kopr

– řeřicha

– sůl, pepř

– 200 g uzeného lososa

POSTUP

Začneme tím, že si uvaříme brambory ve slupce a necháme je zcela vychladnout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme žloutek, pohankovou krupici a dostatečné množství soli. Soli se opravdu nebojte, abyste neměly placky mdlé. Vznikne nám lehce velmi vláčné těsto, které by nemělo být nijak husté, ale ani by nemělo lepit. Z těsta vždy odeberte kousek o velikosti cca gofového míčku a v dlaních nebo na podložce z něj vytvoříme placičku. Placky ihned pokládáme na suchou pánev, kterou jsme nechali rozehřát na střední stupeň. Pečeme do zlatova z obou stran a po upečení je ještě teplé pomašlujeme olivovým olejem.

Bylinkový tvaroh si připravíme během několika málo okamžiků. Stačí smíchat tvaroh s posekanými bylinkami (já použila přibližně 2 pl kopru a 1 pl řeřichy), přidáme citronovou šťávu a důkladně osolíme a opepříme.

Placky podáváme namazané bylinkovým tvarohem a plátkem uzeného lososa. Dobrou chuť.

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 3 – 4

IMG_3688 IMG_3690 IMG_3694 IMG_3708 IMG_3709 IMG_3728 IMG_3732

You might also like