Boloňská omáčka z čočky a hlívy ústřičné / Quinoa Budha bowl

Původně jsem dnešní recept neměla vůbec v plánu vůbec někde publikovat, natož pak fotit. Z rychlovky k obědu na druhý den ale nakonec vzniklo něco naprosto fantastického a já se o to s vámi zkrátka musím podělit. Nejdřív jsem začala krájet zeleninu na čočkovou polévku (takovou tu s hromadou římského kmínu, koriandru a kokosového mléka, tu totiž miluju), ale moji pozornost zaujal zbytek červeného vína, který čekal v lednici od minulého vaření a toužebně volal po zužitkování. A bylo rozhodnuto…já mám chuť na boloňskou!!! Boloňskou omáčku jsem vždycky milovala a po těstovinách s ní a hromadou parmazánu jsem se vždycky mohla utlouct. Jak ale víte, teď si pochutnám spíš na vegetariánských jídlech, a tak jsem klasické mleté maso v receptu nahradila hlívou ústřičnou a čočkou beluga a na chuti jí to rozhodně neubralo. Hlíva dodá omáčce „masitou“ strukturu a čočka ji zahustí a doplní potřebné bílkoviny, takže se opravdu jedná o plnohodnotné jídlo.

Variabilitě se meze nekladou a vy si omáčku dopřejte tak, jak jí máte nejraději. Buď vsaďte na klasiku v podobě špaget s parmazánem a lasagní s voňavým bešamelem, nebo to zkuste trošku jinak a zdravěji jako dnes já. Poslední dobou jsem si hodně oblíbila tzv. Budha bowls, v podstatě se jedná o jídlo poskládané do jedné misky tak, aby obsahovalo všechny potřebné živiny a vytvářelo dohromady komplexní, zdravé a plnohodnotné jídlo. Základ u mě tvoří většinou hodně zeleniny, především pak listové (jsem závislá na jakémkoli lupení 🙂 ), dále zástupce komplexních sacharidů jako je  rýže, quinoa, pečené brambory, bulgur apod. Zapomenout nesmím ani na zdroj zdravých tuků v podobě avokáda, olivového oleje, semínek nebo oříšků. A v neposlední řadě rozhodně nesmí chybět zdroj kvalitní bílkoviny, tím jsou u mě nejčastěji  luštěniny, vejce od šťastných slepiček nebo sýr. A to je celé kouzlo, nezapomínejme, že jíme v první řadě očima, a proto je hrozně důležité připravit si jídlo, které bude nejenom dobré, ale taky dobře vypadat. Ruku na srdce, kdo z vás se rád nekouká na krásně naservírované jídlo? Nemusíte být michellinský šéfkuchař, stačí si pohrát s barvami a ke každé surovině přistupovat s láskou. Taková jídla vám budou chutnat mnohem víc, to mi věřte.

ingredience

300 g hlívy

2 menší cibule

2 větší mrkve

2 řapíky celeru

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

60 g čočky beluga

1 plechovka loupaných rajčat (nebo passata)

olivový olej

1,5 dcl červeného vína

3 dcl vývaru/vody

rozmarýn, tymián

postup

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Hlívu omyjte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci necháme rozehřát větší množství oleje a deset minut na něm opékáme hlívu, dokud lehce nezměkne a nerozvoní se. V tuto chvíli ji z hrnce přendáme do misky a zatím dáme stranou. Do stejného hrnce přidáme ještě trošku oleje a nejdříve pět minut za stálého míchání restujeme cibulku. Nesmí se spálit!!K cibulce přidáme mrkev, bobkový list, rozmarýn a tymián a opět společně asi pět minut opékáme. Nakonec přidáme i řapíkatý celer a restujeme ještě tak deset minut, dokud zelenina nezačne lehce hnědnout. Na poslední dvě minuty přidáme orestovat i česnek. Do hrnce vrátíme hlívu a vše podlijeme červeným vínem. Necháme několik minut vyvařit a nakonec přidáme loupaná rajčata. Lehce osolíme a opepříme a a necháme pod pokličkou přibližně 20 minut vařit. V průběhu vaření podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

Po dvaceti minutách přidáme čočku, případně ještě podlijeme a vaříme dalších 25 minut, dokud nejsou čočka i zelenina měkké. Hotová omáčka by neměla být příliš řídká, podlévejte tedy opravdu pomalu. Na závěr dosolte a dopepřete.

Podávat ji můžete jako klasickou boloňskou omáčku se špagetami nebo jako já s quinoou, avokádem a listovým salátem.

Dobrou chuť

Maruška

 

You might also like