Bircher müsli zní všelijak vznešeně a složitě, ale ve své podstatě se jedná o konzumaci ovesných vloček, které neprojdou tepelnou úpravou. Je to skvělá alternativa pro všechny milovníky ovesných kaší, kteří nemají čas (náladu) ráno stát u plotny, nebo potřebují rychlou snídani sebou do krabičky. Anebo jste jako já a zkrátka nemáte s přibývajícími teplotami chuť na teplá jídla, ale kaši si prostě nechcete odpustit. 🙂 Pak je bircher müsli ideální volba!
K vločkám můžete přidat jakékoli libovolné ovoce, semínka, oříšky nebo koření. Já se s vámi dneska podělím o hřejivou kombinaci s jablky, skořicí a kurkumou. Kurkuma je známá taky jako zlatá bohyně, a to hlavně pro její příznivé účinky na naše zdraví. Obsahuje velké množství antioxidantů, působí protizánětlivě a celkově příznivě ovlivňuje funkci organismu. Je to takový malý žlutý zázrak, který bychom rozhodně měli zařazovat do jídelníčku. V poslední době experimentuji a zkouším její využití i mimo kuchyni a nemůžu si ji vynachválit…věděli jste třeba, že ačkoli z trička jí nedostanete, tak zuby paradoxně bělí krásně?! 🙂 Ale o tom možná jindy, teď pojďme vařit.
ingredience
1,5 šálku jemných ovesných vloček
2 šálky rýžového mléka
2 lžičky skořice
1/2 lžičky mleté kurkumy
1 menší jablko
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce posekaných vlašských ořechů
špetka kayenského pepře
ovoce a rýžový sirup na ozdobení
postup
Bircher müsli je rychlovka a ideální rychlá snídaně. Jediným úskalím je fakt, že pokud na něj dostanete chuť, musíte na to myslet den předem a připravit si ho už večer. 🙂 Do misky nasypeme vločky, přidáme nastrouhané jablko, slunečnicová semínka, posekané oříšky, skořici, kurkumu a špetku mletého pepře. Já vím, pepř zní zvláštně, ale věřte, že chuť jídla vůbec neovlivní a zvýší účinky kurkumy až 2000x!!! Vše zalijeme mlékem, promícháme, přiklopíme a necháme do druhého dne v lednici odpočívat a změknout.
Druhý den ráno už jen vločky ozdobíme dle chuti a libosti ovocem, semínky nebo oříšky. Dosladit můžeme rýžovým nebo datlovým sirupem.