Svátek svatého Valentýna se nezadržitelně blíží a vy byste rádi překvapili Vaší milovanou polovičku sladkým překvapením? Co letos vyměnit kupovanou bonboniéru plnou jednoduchých cukrů a ztužených tuků za domácí, z lásky upečený, dort.

Bojíte se, že po kalorické bombě, jakou dorty bývají, přiberete? Můžu vás ujistit, že tento skvělý dezert si můžete dopřát zcela bez výčitek a pochutnáte si možná dvojnásob. Jeho plná kakaová chuť a struktura připomínající vláčné brownies nadchne každého milovníka čokolády.

A dokud vašemu drahému neodhalíte, že se jedná o zdravou pochoutku bez mouky a přidaného cukru, bude dort slastně ukusovat v domnění, že jí něco velmi hříšně nezdravého. Můžete také vyzkoušet mug cake, který se brownies docela dost podobá a je jednodušší.

Ingredience

Dort:

  • 750 g batátů
  • 4 vrchovaté PL kokosového oleje
  • 5 PL kakaa
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 PL prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 PL rýžového sirupu
  • 3 PL datlového sirupu
  • 1 PL drcených kakaových bobů

Čoko krém:

  • 750 g batátů
  • 4 vrchovaté PL kokosového oleje
  • 5 PL kakaa
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 PL prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 PL rýžového sirupu
  • 3 PL datlového sirupu
  • 1 PL drcených kakaových bobů

Jak na to?

Postup přípravy

Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kousky a necháme vařit, dokud nejsou zcela měkké. Uvařené batáty slijeme a necháme částečně vychladnout. Poté je rozmixujeme na hladký krém, do kterého postupně zašleháme rozehřátý kokosový olej, kakao smíchané s práškem do pečiva a ostatní ingredience. Vznikne nám poměrně husté těsto, ale to je v pořádku. Docílíme tím úžasné lanýžové konzistence dortu.

Těsto přemístíme pomocí stěrky do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů. Na dno trouby umístíme nádobu s vodou, abychom zabránili vysušení těsta. Pečeme cca 1 hodinu.

Zatímco se dort peče, připravíme si velice jednoduše krém. Tyčovým mixerem rozmixujeme všechny ingredience. Měl by vzniknout krém s dokonale hladkou texturou a lahodnou čokoládovou chutí. Po upečení dort necháme zcela vychladnout, povrch nedbale pomažeme krémem a nakonec ozdobíme sušenou moruší a kakaovými boby.

Doba přípravy: 2 hodiny

Počet porcí: 8

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang