Banánový dort s malinami a arašídovým krémem

Ať už slavíte narozeniny, pořádáte oslavu nebo máte výročí svatby, vždy je důvod upéct skvělý dort…a o to spíš, když je zdravý! Ráda experimentuju a vymýšlím zdravější verze dezertů bez bílé mouky a bílého rafinovaného cukru. Nebudu vám lhát, občas je to katastrofa a celý pokus končí v koši doprovázen několika nepříliš slušnými výrazy. To se ale tentokrát nestalo a já se tak s vámi můžu podělit o tenhle skvělý bezlepkový dort vonící perníkem a arašídovým máslem.

Miluju pečení, ale poslední dobou na něj nezbývá moc času. Proto, když se mi naskytlo volné odpoledne, měla jsem jasno! Měla jsem nepřekonatelnou touhu a potřebu upéct dort a prostě si udělat hezkou snídani, a tak jsem se vrhla do pečení. 🙂 Korpus dortu je z pohankové mouky, kterou v kuchyni při pečení používám asi nejraději, takže bezlepkáři volejte třikrát sláva, tohle je dezert pro vás.

Abych vám udělala ještě větší chutě, zavřete oči a představte si chuť perníkového koření a kakaa ve spojení s arašídovým máslem a svěžími malinami…dokonalost. Základ arašídového krému tvoří báječné datle medjool, které jsou sladké jako med a povznesou dort ještě o kousek výš. Tak se pusťme do pečení.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ingredience

korpus

300 g vyloupaných zralých banánů

1 lžička skořice

50 g kakaa

30 g kokosového cukru

150 ml mléka

200 g hladké pohankové mouky

špetka soli

1 prášek do perníku

krém

6 medjool datlí

4 vrchovaté lžíce arašídového másla

1 zralý banán

špetka skořice

chia džem

200 g malin

3 lžíce chia semínek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

postup

Zralé banány oloupeme a rozmixujeme společně s mlékem a kokosovým cukrem dohladka. Směs nalijeme do mísy a přidáme skořici, špetku soli, prosátou pohankovou mouku s kakaem a práškem do perníku. Vytvoříme hladké těsto, které přelijeme do menší dortové formy. Formu můžete vystlat pečícím papírem nebo vymazat troškou oleje a vysypat strouhaným kokosem jako já. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 25 minut. Raději propečení kontrolujte špejlí, aby se vám korpus nevysušil.

Mezitím, co se peče korpus, připravíme si krémy. Na arašídový krém rozmixujeme medjool datle s arašídovým máslem, banánem a špetkou soli. Medjool datle jsou měkké a vytvoří krásně sametovou strukturu, pokud ale používáte klasické sušené datle, stačí je na pár minut spařit horkou vodou a krásně změknou.

Malinový džem připravíme velice jednoduše. Maliny rozmixujeme, vmícháme do nich chia semínka a necháme vše ztuhnout.

Hotový korpus necháme vychladnout a pak ho prokrojíme na půl. Spodní část potřeme nejprve 2/3 arašídového krému. Vrstvu krému dále potřeme 2/3 malinového džemu a přiklopíme vrchní částí korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejně, nejprve rozetřeme zbytek arašídového krému, na něj potom malinový džem. Ozdobíme libovolným ovocem.

Dobrou chuť

Maruška

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply