Ráda experimentuju a vymýšlím zdravější verze dezertů bez bílé mouky a bílého rafinovaného cukru. Nebudu vám lhát, občas je to katastrofa a celý pokus končí v koši doprovázen několika nepříliš slušnými výrazy. To se ale tentokrát nestalo a já se tak s vámi můžu podělit o tenhle skvělý bezlepkový dort vonící perníkem a arašídovým máslem.

Korpus dortu je z pohankové mouky, kterou v kuchyni při pečení používám asi nejraději, takže bezlepkáři volejte třikrát sláva, tohle je dezert pro vás. Podobně jako do domácího krtkova dortu se i do tohoto dezertu přidávají banány.

Abych vám udělala ještě větší chutě, zavřete oči a představte si chuť perníkového koření a kakaa ve spojení s arašídovým máslem a svěžími malinami. Dokonalost. Základ arašídového krému tvoří báječné datle medjool, které jsou sladké jako med a povznesou dort ještě o kousek výš. Tak se pusťme do pečení.

TIP: Mezi oblíbené recepty z arašídového másla patří také báječný dort s čokoládou a burákovým máslem.

Ingredience

Na korpus si připravíme:

  • 300 g vyloupaných zralých banánů
  • 1 lžička skořice
  • 50 g kakaa
  • 30 g kokosového cukru
  • 150 ml mléka
  • 200 g hladké pohankové mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do perníku

Na krém:

  • 6 medjool datlí
  • 4 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 1 zralý banán
  • špetka skořice

Na chia džem

  • 200 g malin
  • 3 lžíce chia semínek

A postupujeme takto:

Postup přípravy

Zralé banány oloupeme a rozmixujeme společně s mlékem a kokosovým cukrem dohladka. Směs nalijeme do mísy a přidáme skořici, špetku soli, prosátou pohankovou mouku s kakaem a práškem do perníku. Vytvoříme hladké těsto, které přelijeme do menší dortové formy. Formu můžete vystlat pečícím papírem nebo vymazat troškou oleje a vysypat strouhaným kokosem jako já. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 25 minut. Raději propečení kontrolujte špejlí, aby se vám korpus nevysušil.

Mezitím, co se peče korpus, připravíme si krémy. Na arašídový krém rozmixujeme medjool datle s arašídovým máslem, banánem a špetkou soli. Medjool datle jsou měkké a vytvoří krásně sametovou strukturu, pokud ale používáte klasické sušené datle, stačí je na pár minut spařit horkou vodou a krásně změknou.

Malinový džem připravíme velice jednoduše. Maliny rozmixujeme, vmícháme do nich chia semínka a necháme vše ztuhnout.

Hotový korpus necháme vychladnout a pak ho prokrojíme na půl. Spodní část potřeme nejprve 2/3 arašídového krému. Vrstvu krému dále potřeme 2/3 malinového džemu a přiklopíme vrchní částí korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejně, nejprve rozetřeme zbytek arašídového krému, na něj potom malinový džem. Ozdobíme libovolným ovocem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang