ŠPALDOVO – ŽITNÝ CHLÉB S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Všude se dočítáte, že do redukční diety a zdravého jídelníčku v žádném případě nepatří pečivo. Co je na tom ale pravdy? Pokud máme na mysli pečivo z bílé pšeničné mouky, pak ano…to skutečně nemá ve zdravém stravování co pohledávat! Pokud ale zvolíme pečivo kvalitní, můžeme si ho zcela bez výčitek a s chutí dopřávat.

Jedním z nejkvalitněších, a pro naše tělo a zdraví nepřínosnějších, je pečivo kváskové. Nejlépe z žitné či celozrnné mouky. Takové pečivo už dnes koupíte např. na farmářských trzích nebo u menších rodinných pekáren. To je skvělé, ale už jste přemýšleli o tom, že si upečete chléb vlastní? Věřte mi, že není nad čerstvě upečený domácí kváskový chléb namazaný např. domácí lučinou (recept najdete tady).

Pečení s žitným kváskem připomíná tak trochu alchimii a ukrývá v sobě malou dávku dobrodružství a napětí, a právě to z něj dělá něco neobyčejného.

Chtěli byste se do výroby domácího chleba pustit, ale nevíte, jak vyrobit kvásek? Výroba je ve své podstatě velmi jednoduchá, stačí vám pouze žitní mouka, voda a trpělivost. Ne vždy je ale proces úspěšný a leckterého nadšeného pekaře odradí hned v začátcích. Pro začátek bych vám proto doporučila zvolit snazší cestu a sehnat si již aktivní kvásek od člověka ve vašem okolí. Že nikoho takového neznáte? Vsadím se s vámi, že se ve vašem městě najde hned několik nadšených pekařů, kteří se s vámi rádi podělí o kvásek, ale i o cenné rady. Stačí si je vyhledat na tzv. kváskové mapě, kterou najdete na skvělém webu pana Cuketky: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html.

Už jste si našli vašeho dárce kvásku? Můžeme se tedy směle pustit do pečení vašeho prvního kváskového chleba!!

INGREDIENCE

– 300 g žitného kvasu

– 120 g žitných vloček

– 350 ml vody

– 15 g soli

– 300 g špaldové celozrnné mouky

– 80 g vlaškých ořechů

– libovolná semínka na posypání

– máslo (ghí) na vymazání formy

POSTUP

Jelikož se jedná o chléb kváskový, musíme si v první řadě připravit kvas. Ten získáme rozmícháním 1 PL aktivního kvásku se 150 g celozrnné žitné mouky a 150 ml vody a necháme společně 12 hodin v přiklopené míse vzejít.
Po 12 hodin je kvásek připraven k dalšímu zpracování. (Nezapomeňte si odebrat lžíci kvásku do skleničky na příští pečení!!!) Přisypeme k němu vločky rozmícháme společně s 350 ml vody. V momentě, kdy máme kvásek důkladně rozmíchaný, přisypeme špaldovou mouku a sůl a důkladně prohněteme. Vznikne nám lepivé těsto, ale to je v pořádku, protože chléb budeme péct ve formě. Ke konci hnětení přimícháme ořechy, které v ruce jen velmi lehce podrtíme. Takto připravené chlebové těsto dáme stranou a vymažeme si formu. Pomocí stěrky do ní těsto přendáme, uhladíme a orosíme vodou, abychom předešly osychání. Chléb dáme kynout na teplé místo pod utěrku nebo do uzavřené trouby, kterou jsme předtím nechali chvíli nahřívat na nejnižší stupeň. Takto necháme kdynout cca 5 hodin. Po vykynutí rozehřejeme troubu na 250 stupňů, chléb ještě jednou orosíme a dáme péct na 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220 a pečemě ještě 25 minut. Nakonec chléb opatrně vyklopíme z formy a dopékáme na mřížce ještě cca 5 minut, aby se vyvořila kůrka i po stranách. Upečený chléb poznáte jednoduše, při poklepání musí znít dutě.

Upečený chléb nezapoměňtě nechat na mřížce důkladně vychladnout, jinak hrozí zdrcnutí.

Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin na aktivaci kvasu, + 5 hodin na kynutí)

IMG_2866 IMG_2814

You might also like