DOMÁCÍ LUČINA

IMG_3385

Není snad nic lepšího než čerstvý kváskový chléb namazaný lučinou nebo žervé. Vždy jsem to milovala, ale většinou mě odrazovala cena lučiny a mnohdy špatné složení žervé a pomazánek tohoto typu. Nehledě na to, že jsou poměrně tučné. Přitom je tak snadné vyrobit si tuhle dobrotu v pohodlí domova jen ze 3 základních surovin!! Miluju tu variabilitu, kdy si pokaždé mohu připravit jinou příchuť…ať už přidáním čerstvých bylinek, česneku nebo třeba uzené papriky. Nejraději mám ale stejně plátek kváskového žitného chleba se základní neochucenou lučinou a bohatě posypaný čerstvou řeřichou.

INGREDIENCE

– 200 g kvalitního bílého jogurtu (já používám bílý Hollandia)

– 150 g zakysané smetany

– špetka soli

POSTUP

Příprava domácí lučiny je velmi jednoduchá. Stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou a špetkou soli a pořádně rozmíchat, aby vznikla kladká konzistence. Tuto směs necháme několik hodin (já nechávám vždy přes noc) v lednici vykapat v plátýnku zavěšeném ve vyšší nádobě, tak aby na dně bylo dostatek prostoru pro vykapanou syrovátku.
Jogurt vybírejte opradu kvalitní, spíše tučnější a především bez škrobů. Mě se jako ideální osvědčila Holandia, protože je sama o sobě krásně hustá a někdy ani nepřidávám zakysanou smetanu a přesto je lučina vynikající. Pokud máte ale raději krémovější strukturu, použijte 15% zakysanou smetanu (opět bez škrobů či jiných zahušťovadel). Lučina bude sice maličko tučnější, ale vynikající!!! A jak už určitě všichni víme, dobrých tuků se není třeba obávat!! Takže směle do toho!! Dobrou chuť

Doba přípravy: 5 minut + několik hodin na oddělení syrovátky v lednici

IMG_3386 IMG_3395

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply